Nytt rekordresultat för Vinggruppen

– Även Ving Sverige slår rekord


PRESSMEDDELANDE 2015-11-25


Thomas Cook Northern Europe, även kallad Vinggruppen, där bl a Ving i Sverige och Norge ingår, gör sitt bästa resultat någonsin, trots ett tufft marknadsläge. Gruppens rörelseresultat blev 1234 miljoner kronor (1129 miljoner kronor) för räkenskapsåret oktober 2014 – september 2015. Även Ving Sverige gör ett rekordresultat.

Bokslutet visar en omsättning som uppgår till 13,4 miljarder kronor (12,7 miljarder kronor). Vinstmarginalen uppgick till 9,2 procent (8,9 procent). Detta är det bästa resultatet någonsin för Vinggruppen. Även Ving Sverige har haft ett mycket framgångrikt år, med ett resultat som uppgår till 339 miljoner kronor, en ökning med 55 procent i jämförelse med förra året. Årets resultat är det överlägset bästa någonsin för Ving Sverige, där Ving och Globetrotter ingår.

– Framgången beror på att Vinggruppen satsar på produkter som ingen annan har, som hotellkoncepten Sunwing Family Resorts och Sunprime Hotels. Vi ser också en mycket positiv utveckling och ökad intjäning på vår stora satsning på ”dynamic packaging”(reguljärflygspaket), samtidigt som vi har lanserat kryssningspaket med möjlighet att boka på webben som varit mycket framgångsrikt under året. Allt detta gör oss också mer relevanta då vi breddat vårt erbjudande och på så sätt når ut till fler kunder, säger Magnus Wikner, koncernchef för Thomas Cook Northern Europe.

– Andra förklaringar till framgångarna är att vi har en stark tilläggsförsäljning som är baserad på våra CRM- och säljsystem samt ökad försäljning av mat- och dryckespaket på koncepthotellen. Vi är nu klar marknadsledare i Norden, både i flest antal resenärer och störst intjäning, säger Magnus Wikner.

– Samtidigt som vi gör ett rekordresultat uppger 96 procent av våra kunder att de kommer att rekommendera oss till en vän, vilket är mycket glädjande, fortsätter Magnus Wikner. Andelen som bokar sin resa på webben ökar ständigt och under verksamhetsåret har 76 procent av kunderna bokat sin resa på webben eller via vår mobilapp.

– Genom att vi kontrollerar hela resekedjan uppnår vi en hög beläggning på våra flyg och hotell. Tillsammans med en effektiv försäljning via nätet och unika hotellprodukter kan vi erbjuda våra gäster de bästa veckorna på året, säger Magnus Wikner.

– Vi har haft ett tufft marknadsläge med överkapacitet och prispress, främst under vintern, men tack vare lojala kunder, en mycket stark affärsmodell med stor kostnadseffektivitet i vårt flygbolag och vår egen hotelldrift kan vi presentera ett nytt rekordresultat för verksamhetsåret 14/15, kommenterar Magnus Wikner.

Ving slår rekord
Researrangören Ving Sverige AB, där Ving och Globetrotter ingår, redovisar ett rekordresultat för verksamhetsåret 2014/15, som avslutades sista september. Resultatet före skatt ökade med 55 procent i jämförelse med förra året, till 339 miljoner kronor (219 miljoner kronor). Bokslutet visar en omsättning på 5,5 miljarder kronor (5,0 miljarder kronor). Vinstmarginalen uppgick till 6,2 procent (4,4 procent).

– Årets resultat är det överlägset bästa någonsin för Ving Sverige, och vi är både stolta och nöjda med vårt fantastiska resultat, som är ett bevis för kundernas stora förtroende för oss som researrangör, säger Johnny Nilsen, VD för Ving Sverige, där även Globetrotter ingår.

– Den svenska reslusten är i grunden stark och stadigt växande samtidigt som de svenska hushållens köpkraft och framtidstro är positiv – framför allt tack vare låg inflation, låga räntor och energikostnader, vilket bidrar till den positiva resultatutvecklingen för verksamhetsåret. Men även försäljningen för vintern ser bra ut, framföra allt till Kanarieöarna och Karibien och försäljningen av sommaren 2016 har också startat bra, säger Johnny Nilsen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Om Vinggruppen:
Vinggruppen, eller Thomas Cook Northern Europe, är Nordens ledande researrangörsgrupp och där ingår förutom researrangörsverksamheterna i Sverige, Norge, Danmark och Finland även flygbolaget Thomas Cook Airlines Scandinavia och hotellkedjorna Sunwing Family Resorts samt Sunprime Hotels.

Önskas ytterligare information, kontakta Magnus Wikner, koncernchef Vinggruppen, tel 0709-513 077 (för det nordiska resultatet) eller Johnny Nilsen, VD Ving Sverige AB, tel 0709-513 103 (för det svenska resultatet).