Miljö

miljoarbete_top

Miljöfrågor är viktiga - i synnerhet i resebranschen!

Leaf Large

Om de resmål vi älskar idag ska finnas kvar för kommande generationer måste både vi researrangörer, myndigheter och turister göra vad de kan för att öka turismens positiva effekter och minska de negativa.

Det här är ett ständigt pågående arbete som aldrig tar slut. Men varje litet steg vi tar, på många olika områden, blir tillsammans något stort som kan göra skillnad. Vi har genom åren lyckats åstadkomma stora förbättringar framförallt inom flyget och hotelldriften. Vårt eget flygbolag, Thomas Cook Airlines Scandinavia, är ett av nordens miljövänligaste charterflygbolag och våra egna hotell, Sunwing Family Resorts, var först i Europa att ta emot EU:s miljömärkning EU Ecolabel, tidigare känd som EU-blomman.

I vårt arbete verkar vi för att...

 • Påverka samarbetspartners att agera så miljömedvetet som möjligt i sin verksamhet (exempelvis genom att minska sin energi-, vatten- och kemikalieförbrukning och källsortera avfall)
 • Minska mängden koldioxidutsläpp och avfall på resmålen
 • Åstadkomma en sund utveckling av turismen på resmålen
 • Främja användningen av lokala produkter och lokal arbetskraft

 

Engagerat miljöarbete - först i Europa med EU Ecolabel

Eulabel

Thomas Cook Northern Europe har en väl fungerande miljöorganisation och vi fokuserar vårt miljöarbete på flyg- och hotellverksamheterna. Vi var den första resekoncernen i Europa som år 2003 mottog EU: s egen miljömärkning, EU Ecolabel, för vårt Sunwing Kallithea Beach på Rhodos. Idag har vi nio certifierade Sunwing Family Resorts.

EU Ecolabel är Europas officiella miljömärke och en av de främsta miljömärkningarna i världen. Ecolabel fungerar precis som det nordiska miljömärket Svanen. För att få denna märkning måste en rad höga krav på miljö, hälsa, funktion och kvalitet uppfyllas. Kraven skärps kontinuerligt. För Thomas Cook Northern Europes del ställs specifika miljökrav som täcker hela livscykeln för logitjänster. Genom tester och dokumentation måste vi påvisa att våra Sunwing Family Resorts uppfyller dessa krav. Kraven omfatta bland annat:

 • Gynnad användning av förnyelsebara resurser och ämnen som är mindre farliga för miljön.
 • Begränsad energi- och vattenförbrukning
 • Begränsad avfallsproduktion
 • Främjad miljöinformation och miljöutbildning
 • Främjad grön upphandling

Travelife

Travelife

Förutom vår implementering av EU Ecolabel på våra Sunwing Family Resorts arbetar vi även med Travelife certifering. Travelife är en oberoende organisation som stöds av alla större europeiska researrangörer. Organisationens syfte är att ta fram de bästa exemplen på hur hotell och researrangörer arbetar både med miljön och socialt ansvarstagande. Exemplen bildar sedan riktlinjer för två olika märkningar, Gold Award samt Award of Excellence, som tilldelas hotellen efter besök av Travelifes egna revisorer.

För att få ”Gold Award” måste hotellet uppfylla alla kriterier inom de sex nedanstående områdena samt arbeta aktivt för att ständigt bli bättre. Dessutom förklara vad som görs och uppmuntra andra att engagera sig aktivt.

 • Ledningssystem som omfattar affärspolicys, lagstiftning, kommunikation och personella/ ekonomiska resurser
 • Miljöledning som inkluderar energi, vattenförbrukning, fast avfall, farliga kemikalier, djur och natur
 • Arbetsrätt och mänskliga rättigheter
 • Samhälle
 • Leverantörer
 • Gäster (kunder)

För att få märkningen ”Award of Excellence”, ska hotellet följa kriterierna på guldnivå, till detta har ytterligare miljökriterier lagts till i samarbete med EU:s miljömärkning Ecolabel.

Awards

I vårt program finns idag ca 190 hotell som är anslutna till Travelife-programmet. Vårt mål är att samtliga koncepthotell; Sunwing, Sunprime och Sentido, skall Travlife-certifieras.

Fortlöpande arbete

Vi granskar löpande våra aktiviteter utifrån miljöpolitik och relevant lagstiftning. Vi engagerar och ställer krav på partners, leverantörer och lokala myndigheter, och motiverar alla medarbetare att medverka till en begränsning av resursförbrukning och miljöpåverkan. Vi informerar våra kunder om hur vi gemensamt kan minska miljöpåverkan vid resan, och vi kommunicerar öppet och ärligt vårt miljöarbete.

Resurser och Natur

Våra trycksaker och kataloger, som produceras i Norden, produceras under miljövänliga förhållanden och är märkta med Svanen. Dessa blir dock allt färre, eftersom webben numera är den centrala informationskanalen.

Flyg

Airplane

Vårt flygbolag, Thomas Cook Airlines Scandinavia, har sedan 1999 minskat utsläppen med 22 procent och har idag branschens lägsta bränsleförbrukning, 65 gram per passagerarkilometer. Vår flygplansflotta förbrukar i genomsnitt 2,67 liter flygbränsle per 100 passagerarkilometer.

Thomas Cook Airlines Scandinavia investerar löpande i miljöarbete. Den senaste tiden har Thomas Cook Airlines piloters flygmanualer förts över till iPads som bara väger 630 gram.

Det har inte bara inneburit en viktbesparing på omkring 50 kilo per flyg utan även minskat antalet kopior med över 1,5 miljon A4-ark. Det antal kilon som sparats in har gjort att bolagets bränsleförbrukning minskats med omkring 100 ton på årsbasis och koldioxidutsläppet har därmed sjunkit med ungefär 300 ton. Flygbolaget har också investerat i 8 helt nya Airbus A321 under 2015. Flygen, som bland annat är utrustade med moderna "Sharklets" på vingspetsarna, är extremt effektiva i förhållande till tidigare versioner av samma flygmodell. De nya flygen minskar bränsleförbrukningen och därmed koldioxidutsläpp med närmare 8 procent på årsbasis.

ISO 14001-certifierat

Iso

Sedan januari 2011 är Thomas Cook Airlines Scandinavia ISO 14001-certifierat. Certifieringen ställer höga krav på löpande miljöutveckling och processen ligger helt i linje med det arbete som inleddes inom Thomas Cook Airlines Scandinavia för mer än 15 år sedan.


LinkiconLäs mer om Thomas Cook Airlines miljöarbete och årliga miljörapport